sobota, 18 czerwca 2016

muffiny jogurtowe

Dziś, wbrew logice i panującym wszędzie owocom, proponuję przepis na babeczki jogurtowe. Prosty, szybki i niezawodny.
Jeżeli lubicie wypieki na bazie jogurtu polecam Wam pyszne ciasto jogurtowe z czereśniami, które przygotujecie bardzo szybko, na dodatek - bez miksera.


składniki:
180 g jogurtu naturalnego
kubek po jogurcie umyć i odmierzać nim pozostałe składniki
3 kubeczki mąki
1,5 kubeczka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
1 kubeczek oleju

wykonanie:
Jogurt, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto - do ok. 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut.




Piecz - tak od podstaw
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger