muffiny kokosowe z czarną porzeczką i białą czekoladą

Fantastyczny przepis na pyszne muffinki pachnące latem i wakacjami. Miękkie, wilgotne i mocno owocowe. Dzieci były zachwycone, dorośli też ;-)
Jeśli lubicie muffinki polecam Wam również przepis na delikatne muffiny jogurtowe, korzenne z dynią i miodem i bananowe z karmelem. Spróbujcie też aromatycznych muffinów cynamonowych z jabłkami.

babeczki muffiny muffinki kokosowe z czarną porzeczką i białą czekoladą


składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka owoców czarnej porzeczki
100 g białej czekolady

wykonanie:
Mleko, jajko i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników. Dodaję kokos, posiekaną białą czekoladę oraz owoce i bardzo delikatnie łączę. Przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniam foremki do pełna (z tej porcji ciasta wychodzi 12 babeczek). Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

babeczki muffiny muffinki kokosowe z czarną porzeczką i białą czekoladą

Z dziećmi i dla dzieci 2016    Piecz - tak od podstaw    Uczta pod gołym niebem 2016

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście: dosłownie pachna latem z ekranu!
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachną, pachną...
      Właśnie dziś uświadomiłam sobie, że połowa lata (i wakacji) już za nami...

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger