środa, 3 sierpnia 2016

przetwory na zimę - ogórki kiszone

Dziś, w przerwie między kolejnymi zaprawami, przepis na pyszne kiszone ogórki. Przepis sprawdzony i "praktykowany" w naszej rodzinie od pokoleń ;-)

ogórki kiszone przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
główka czosnku 
korzeń chrzanu
łodygi i baldachimy kopru
zalewa:
1 litr wrzącej wody
2 płaskie łyżki soli

wykonanie:
Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności  od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach, do każdego włożyłam 2-3 ząbki czosnku, ok. 5 cm chrzanu i jedną średnią łodygę kopru). Zalewam gorącą solanką i zakręcam. Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy.
Ogórki powinny być ułożone w taki sposób, by woda całkowicie je przykrywała. Gorącą zalewę należy wlewać powoli uważając, by słoiki nie pękły. Od brzegu słoika radzę zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni, aby solanka nie wypływała. 

ogórki kiszone przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Są pyszne, udały się w tym roku. Właśnie przetapiam domowy smalec, ogóreczki będą jak znalazł ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...