czwartek, 18 sierpnia 2016

chrupiące placuszki z warzywami

Pyszne placki z warzywami, z dodatkiem płatków owsianych. Chrupiące i delikatne. Najlepiej smakują prosto z patelni. 
Koniecznie wypróbujcie też pyszne kotleciki z ryżu - to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych.
 
placki placuszki z warzywami i płatkami owsianymi babkawformie.blogspot.com


składniki:  
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wrzątku
2 średnie marchewki
biała część średniego pora
1 mały seler
1 jajko
4 pełne (ale nie czubate) łyżki mąki
słodka papryka, pieprz - do smaku 

wykonanie: 
Płatki owsiane osoliłam i zalałam wrzącą wodą, odstawiłam do ostygnięcia. Marchew i seler starłam na tarce o drobnych oczkach, por drobno pokroiłam. Warzywa wymieszałam z płatkami, jajkiem i mąką, doprawiłam do smaku. Smażyłam na złoty kolor na sporej ilości oleju (tak jak placki ziemniaczane). Jedliśmy gorące, prosto z patelni ;-)

placki placuszki z warzywami i płatkami owsianymi babkawformie.blogspot.com

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie warzywne placuszki, chociaż my robimy bez dodatku płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawniej też robiłam bez płatków, a potem ktoś mi polecił "na lepszą przemianę materii", spróbowałam, rodzince posmakowały i tak już zostało ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...