sobota, 13 sierpnia 2016

przetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory

Bardzo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, bardzo przydatne zimą. Pomidory - bez przecierania, bez gotowania, tylko pasteryzowane. Przepis od lat funkcjonujący w naszej rodzinie. Sprawdzają się jako baza do pomidorówki, dodatek do sosów, zapiekanek czy faszerowanych naleśników albo po prostu do kanapek - jako alternatywa dla zimowych "pomidorów" ;-)

przetwory na zimę bardzo łatwe pomidory babkawformie.blogspot.com


W tym roku zaprawiłam pięć kilogramów pomidorów lima. Sparzyłam je wrzątkiem, obrałam ze skórek i pokroiłam w kostkę bezpośrednio do słoików. Do każdego słoika wsypałam pół łyżeczki soli. Zamknęłam i pasteryzowałam pół godziny od momentu zagotowania.


    
    Róbmy przetwory 2016

4 komentarze:

  1. super pomidorki do słoików, zimą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, ze u ciebie również ostatnio dużo przetworów :) Super ! będziemy (bo ja też dużo ostatatnio robię) miały co jeść przez całą zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię mieć co nieco w piwnicy na zimę, ten stan posiadania zapasów ;-) jakoś tak uspokajająco na mnie działa ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...