Wspaniałe, bardzo kruche, klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis na te pyszności znalazłam TU.
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki masła orzechowego3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
wykonanie:
Masło ucieram z
masłem orzechowym i cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodaję
jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie.
Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę.
Z chłodnego
ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je
widelcem (wzorek widoczny na zdjęciach zrobiłam tłuczkiem do mięsa). Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.