piątek, 12 sierpnia 2016

przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry

W tym roku festiwal ogórków nie ma końca, co chwilę dostaję kilka kilogramów "pysznych, ekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone, a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie. Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry.

przetwory na zimę ogórki w słodkiej zalewie curry babkawformie.blogspot.com


składniki:
3 kg ogórków gruntowych
liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości)
liście pietruszki
duża cebula
składniki na zalewę:
1 litr wody
1/4 szklanki oleju
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżeczki przyprawy curry
3 łyżeczki soli

wykonanie:
Ogórki umyłam, obrałam ze skóry, a ponieważ były wyrośnięte pokroiłam wzdłuż na ćwiartki i pozbawiłam pestek. Wszystkie składniki zalewy zagotowałam. Na dnie wyparzonych słoików ułożyłam gruby plaster cebuli, dwa listki selera i kilka listków pietruszki. Ogórki ułożyłam w  pionowo, dość ciasno, zalałam zalewą niemal do pełna, zakręciłam słoiki i pasteryzowałam około 30 minut.

przetwory na zimę ogórki w słodkiej zalewie curry babkawformie.blogspot.com




    
    Róbmy przetwory 2016

2 komentarze:

  1. Uprawianie warzywnika to wspaniałe hobby, które daje wymierne korzyści w postaci pełnej spiżarni na zimę : ) Jeśli sezon jest obfity to można zaszaleć z przepisami i własnymi pomysłami na przetwory. Ogórki curry to właśnie jedna z takich wariacji, które u mnie bardzo dobrze się przyjęły. Przyprawę dodaję do całych ogórków (tak jak w tym przepisie, tylko robię inną zalewę), sałatki z papryką, ogórkami i cebulą, a nawet cukinii. Jak dla mnie to obowiązkowa pozycja w sezonie, zwłaszcza że lubię pikantne smaki. PS: w składnikach zalewy chyba powinien być ocet : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się jeszcze własnego warzywnika nie dorobiłam, no chyba, że można za taki uznać skrzynkę z pomidorami na balkonie ;-) Za to chętnie korzystam z darowanych warzyw i owoców od szczęśliwych posiadaczy działek i ogródków. Lubię robić przetwory i lubię mieć "małe co nieco" na piwnicznych półkach zimą.
      A jeśli chodzi o przepis - dziękuję za czujność ;-) oczywiście ocet to składnik konieczny zalewy. Wpis poprawiony. Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...