Być może dlatego, że lato w tym roku za bardzo nas nie rozpieszcza i na dodatek wielkimi krokami zbliża się koniec wakacji, postanowiliśmy rozpieścić się sami pysznymi, domowymi lodami. Zastanawiacie się, jak zrobić domowe lody? To tylko dwa składniki i wcale nie potrzebujecie maszynki, a lody są naprawdę wspaniałe pod warunkiem, że tak jak ja lubicie mocno słodkie i bardzo śmietanowe.
składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
wykonanie:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijam, kiedy jest sztywna dolewam stopniowo schłodzone mleko skondensowane. Ubijam jeszcze chwilę, żeby składniki
dobrze się połączyły. Gęstą, puszystą masę przekładam do litrowego pojemnika po lodach, przykrywam i
wstawiam do zamrażarki na kilka, kilkanaście godzin. Lodów nie trzeba
mieszać, wystarczy cierpliwie poczekać aż się zamrożą. Z mojej zamrażarki najlepiej smakują po około 5 godzinach mrożenia.