czwartek, 22 września 2016

banoffee pie - pyszny deser karmelowy na ciasteczkowym spodzie

Wyśmienite ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli kajmaku i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banoffee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby je przygotować. Jeśli, tak jak ja, lubicie karmelowe smaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. 
A może zechcecie wypróbować nieco mniej słodkie połączenie bananów i kajmaku? Jeśli tak, polecam Wam przepis na pyszne muffinki bananowe nadziewane krówkami.

banofee pie torcik karmelowy - pyszne ciasto bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie babkawformie.blogspot.com

składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
250 g herbatników
200 g masła
1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
3 duże banany

wykonanie:
Ciastka  rozkruszam i rozdrabniam w malakserze. Dodaję roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze ugniatam i wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę kajmakową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu i wykładam na ciasto. Całość dekoruję posypując wierzch przesianym przez sitko kakao. 


banofee pie torcik karmelowy - pyszne ciasto bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie babkawformie.blogspot.com

1 komentarz:

  1. Banoffee to jedno z tych rozpustnych ciast! Jest cudowne, a Twoja wersja prezentuje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...