piątek, 23 września 2016

domowy smalec

Niby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i drobnymi, chrupiącymi skwarkami. Do tego świeże domowe pieczywo, kiszony ogórek i... czasem nic więcej nie potrzeba na pyszne śniadanie. 

domowy smalec zeskwarkami cebulką i jabłkiem najlepszy przepis babkawformie.blogspot.com


składniki:
1/2 kg słoniny bez skóry
2 średnie cebule
1 małe jabłko (dałam antonówkę)
2 łyżeczki soli 
majeranek (ilość według uznania, ja daję dość dużo)

wykonanie:
Słoninę kroję bardzo drobno (nie przepadam za zbyt dużymi skwarkami) i wytapiam na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszam, żeby podsmażała się równomiernie. Po około 20 minutach, gdy skwarki zaczynają się złocić dodaję drobno pokrojoną cebulę i sól. Smalec potrzebuje kolejnych 20 minut "pyrkania". Kiedy cebula jest już miękka dodaję jabłko obrane ze skórki i starte na drobnych oczkach oraz majeranek. Jeszcze tylko 20 minut i domowy smalec jest gotowy :-) Czekam, aż trochę ostygnie i przekładam do słoiczków. Zamykam i przechowuję w lodówce do 2 tygodni. Polecam :-)

domowy smalec zeskwarkami cebulką i jabłkiem najlepszy przepis babkawformie.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...