W mojej kuchni zdecydowanie dominują przepisy na dania proste i szybkie w wykonaniu, co wiąże się zwyczajnie z codziennym zabieganiem i brakiem czasu. Staram się jednak, by przygotowywane potrawy były smaczne i by wyglądały apetycznie. To w zasadzie podstawowe kryteria, jakie spełnia większość moich przepisów. Także ten, który proponuję Wam dzisiaj - na moje popisowe jesienno - zimowe danie. Taki makaron bardzo często robię na obiad. Czasem w wersji "zapiekanka" - wtedy przygotowuję całość dzień wcześniej i przed podaniem odgrzewam w piekarniku posypując dodatkową porcją sera, a czasami w wersji - "makaron z patelni" - jako szybki i prosty posiłek.
200 g makaronu świderki
500 g mielonego mięsa
1 średni por
250 g pieczarek
2 czerwone papryki
3-4 pomidory
300 g żółtego sera
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
wykonanie:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, potem kolejno dokładam pozostałe, dość grubo pokrojone, składniki - por, paprykę i pieczarki. Wszystko duszę do miękkości, w międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (zimą - ze słoika) i duszę wszystko razem, aż sok nieco wyparuje. Na koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również zostawić je do następnego dnia i odgrzać w piekarniku jak zapiekankę. Całość doskonale nadaje się też do zamrażania.