Muffiny z dynią są naprawdę pyszne. Puree z dyni
sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni jest zupełnie
niewyczuwalny. Aromat nadają im natomiast korzenne przyprawy - imbir,
cynamon, mieszanka do piernika oraz miód.
Jeśli lubicie wypieki o korzennym aromacie polecam Wam pyszne muffinki cynamonowe z jabłkami oraz delikatne szwedzkie bułeczki cynamonowe, czyli kanelbullar.
Jeśli lubicie wypieki o korzennym aromacie polecam Wam pyszne muffinki cynamonowe z jabłkami oraz delikatne szwedzkie bułeczki cynamonowe, czyli kanelbullar.
składniki:
1 szklanka puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki płynnego miodu
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
wykonanie:
Mieszam
olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce - wszystkie suche
składniki. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję puree z dyni i mieszam łyżką
niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Ciasto nakładam do foremek i
wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180
stopni.