czwartek, 8 września 2016

korzenne muffiny z dynią i miodem

Muffiny z dynią są naprawdę pyszne. Puree z dyni sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni  jest zupełnie niewyczuwalny. Aromat  nadają im natomiast korzenne przyprawy - imbir, cynamon, mieszanka do piernika oraz miód.
Jeśli lubicie wypieki o korzennym aromacie polecam Wam pyszne muffinki cynamonowe z jabłkami oraz delikatne szwedzkie bułeczki cynamonowe, czyli kanelbullar.

korzenne muffiny muffinki z dynią i miodem babkawformie.blogspot.com


składniki: 
1 szklanka puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanki oleju 
2 łyżki płynnego miodu
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika 

wykonanie:
Mieszam olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce - wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję puree z dyni i mieszam łyżką niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Ciasto nakładam do foremek i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

korzenne muffiny muffinki z dynią i miodem babkawformie.blogspot.com

3 komentarze:

  1. lubię wszystko, co ma przyprawę do piernika :) Dynie już widać na straganach, czas na muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham dyniowe ciasta, a te muffinki prezentują się super. :)
    Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...