niedziela, 4 września 2016

przetwory na zimę - puree z dyni


W mojej kuchni dynia w natarciu. Jemy dynię, przerabiamy dynię i jest to wszystko jakieś takie optymistyczne :-) Kolekcja przetworów z dyni powiększa się - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem.
A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych.   

puree z dyni przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

Dynię obieram, usuwam pestki, kroję w kostkę i wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody. Gotuję tak długo, aż dynia się rozpadnie, a woda wyparuje. Rozgotowaną dynię dodatkowo miksuję blenderem. Gotowe puree przekładam do małych pojemniczków i zamrażam, według mnie w tej formie najlepiej się przechowuje. Świeże można przechować w lodówce przez 2-3 dni.

puree z dyni przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger