niedziela, 4 września 2016

przetwory na zimę - puree z dyni

W mojej kuchni dynia w natarciu. Jemy dynię, przerabiamy dynię i jest to wszystko jakieś takie optymistyczne :-) Kolekcja przetworów z dyni powiększa się - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem.
A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. 

puree z dyni przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com


Dynię obieram, usuwam pestki, kroję w kostkę i wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody. Gotuję tak długo, aż dynia się rozpadnie, a woda wyparuje. Rozgotowaną dynię dodatkowo miksuję blenderem. Gotowe puree przekładam do małych pojemniczków i zamrażam, według mnie w tej formie najlepiej się przechowuje. Świeże można przechować w lodówce przez 2-3 dni.

puree z dyni przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

1 komentarz:

  1. Takie puree robię zawsze spore zapasy :) Choć w tym sezonie jeszcze się za dynię nie zabrałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...