środa, 19 października 2016

kotlety ryżowe

Prosty przepis, kilka zwyczajnych składników, a smak ryżowych kotlecików zaskakująco dobry. Polecam jako atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych mielonych.
W kategorii "tanie, smaczne i szybkie" polecam też pyszne kotleciki z wątróbki drobiowej. Spróbujcie koniecznie.

kotlety kotleciki ryżowe z żółtym serem babkawformie.blogspot.com


składniki:
100 g suchego ryżu
100 g żółtego sera
1 duża cebula
2 jajka
2 łyżki tartej bułki
pęczek pietruszki
sól, pieprz do smaku
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia

wykonanie:
Ryż gotuję w bulionie w proporcji 1 miarka ryżu na 3 miarki płynu. Cebulę drobno siekam i lekko podsmażam. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam. Wszystkie składniki łączę i formuję niewielkie kotleciki. Obtaczam je w tartej bułce i smażę na oleju. Najlepiej smakują prosto z patelni :-)

kotlety kotleciki ryżowe z żółtym serem babkawformie.blogspot.com
 

2 komentarze:

  1. bardzo lubię kotlety na bazie ryżu,
    pyszny pomysł na urozmaicenie obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to jakaś odmiana na dodatek dość smakowita 😉

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...