niedziela, 9 października 2016

mleczne bułeczki - idealne na śniadanie

Bardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się prezentują. Polecam Wam również inne rodzaje domowego pieczywa - upieczcie na śniadanie bułki razowe z płatkami owsianymi albo bułeczki - supełeczki pszenno - żytnie z makiem :-)


bułki mleczne maślane pszenne babkawformie.blogspot.com



składniki:
3 szklanki mąki 
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
12 g świeżych drożdży 
3/4 szklanki mleka
100 g masła 
1 jajko
dodatkowo : 1 jajko i 1 łyżka mleka na glazurę 


bułki mleczne maślane pszenne babkawformie.blogspot.com
 
wykonanie:
Podgrzewam mleko z masłem (masło powinno się rozpuścić) i odstawiam do ostygnięcia. Drożdże rozrabiam z 2 łyżkami mleka i łyżeczką cukru, odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę, cukier i sól wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i  dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

bułki mleczne maślane pszenne babkawformie.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...