Dziś prosty przepis na błyskawiczne mini pączki serowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. Chrupiąca skórka, miękki i wilgotny środek. Trudno jest się im oprzeć ale czyż nie usprawiedliwia nas czas karnawału?
składniki:
200 g twarogu półtłustego
1 duże jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
ok. 1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania
wykonanie:
Twaróg rozdrabniam widelcem razem z jajkiem, cukrem waniliowym i spirytusem. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem i sodą, krótko zagniatam. Z ciasta formuję niewielkie kulki i smażę na złoty kolor na gorącym tłuszczu. Osączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.