Kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Ostatnio dosyć często na naszym stole pojawiają się różnego rodzaju śniadaniowe placuszki, które są naprawdę dobrym pomysłem na przyjemne rozpoczęcie dnia.
1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 jajko
200 g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
wykonanie:
Płatki jaglane zalewam wrzątkiem w proporcji 1:1 i odstawiam do przestudzenia. Do letnich płatków dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką
nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby
placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach
robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem albo domową frużeliną.