wtorek, 14 marca 2017

bruschetta z dynią, serem i rozmarynem

Pyszna bruschetta poleca się na szybką przekąskę :-) Tym razem z dyniowym puree, rozmarynem i serem (w oryginalnym przepisie znalezionym w książce Wszystkie smaki Skandynawii użyto sera koziego, ja próbowałam zapiekać bruschetty z pleśniowym, a dzisiaj - ze zwykłym, białym serem. Obie wersje smakują dobrze, choć każda - zupełnie inaczej).

bruschetta z dynią, białym serem i rozmarynem przekąski i przystawki babkawformie.blogspot.com


składniki:
8 kromek jednodniowego chleba pszennego
około 250 ml puree z dyni
100 g sera białego
2 łyżki oliwy
rozmaryn, najlepiej świeży ( u mnie - suszony)
sól i świeżo zmielony pieprz

wykonanie:
Kromki chleba rozkładam na blaszce, smaruję puree dyniowym i przykrywam cienkimi plasterkami sera. Skrapiam oliwą, posypuję rozmarynem, doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piekę 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Podaję natychmiast, póki jest gorąca.

bruschetta z dynią, białym serem i rozmarynem przekąski i przystawki babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają te Twoje bruschetty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam bardzo ciekawa tego połączenia smaków i muszę przyznać, że zaskoczyło mnie pozytywnie. Pozdrawiam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...