środa, 1 marca 2017

pikantna zupa z buraków

Samo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik.

zupa krem z buraka pikantna z imbirem babkawformie.blogspot.com


składniki:
500 g buraków
200 g korzenia pietruszki
1 czerwona cebula
1 duże jabłko
1 litr wody
1/2 łyżeczki imbiru
sól, pieprz
3 - 4 łyżki octu balsamicznego

nieco gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni 

wykonanie:
Warzywa obieram i kroję w dość grubą kostkę. Z jabłka usuwam gniazdo nasienne, zostawiam skórkę i kroję na ósemki. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków z dodatkiem oleju z pestek dyni.

zupa krem z buraka pikantna z imbirem babkawformie.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...