bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem - szybki obiad na lato

Dzisiaj będzie szybko i smacznie, czyli tak, jak lubię najbardziej. Pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację, którego głównym składnikiem jest bób. Najczęściej jadamy bób z masłem i solą, ale dzisiaj będzie na bogato ;-)

bób po wiejsku z cebulą, boczkiem i kiełbasą babkawformie.blogspot.com

składniki:
500 g bobu
1 cebula
200 g kiełbasy (dałam podwawelską)
100 g wędzonego boczku
sól, pieprz
pęczek zielonego koperku

wykonanie:
Umyty bób wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję do miękkości. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojony boczek i kiełbasę, a gdy się zrumienią dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Ugotowany bób odlewam i wrzucam na patelnię, doprawiam całość solą i pieprzem, posypuję posiekanym koperkiem. Smacznego :-)

bób po wiejsku z cebulą, boczkiem i kiełbasą babkawformie.blogspot.com
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger