Wyborna w smaku, ma piękny kolor i znakomity smak. Najlepiej przygotować ją ze świeżo zebranych we własnym ogródku truskawek, im owoce będą słodsze, tym nalewka będzie bardziej aromatyczna.
składniki:
1 kg dojrzałych, zdrowych truskawek
1 1/4 litra alkoholu (1:1 spirytus z wódką)
750 g cukru
1 1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki wrzucam do dużego (3 litrowego) słoja i zalewam alkoholem tak, aby owoce były lekko przykryte. Zostawiam na słońcu na 24 godziny (nie dłużej, bo od pesteczek nalewka nabierze goryczy!). Nalewkę zlewam, owoce delikatnie odciskam na sicie. Z cukru i wody przygotowuję gęsty syrop - zagotowuję mieszając aż do rozpuszczenia cukru, odszumowuję, zdejmuję z ognia. Do gorącego syropu delikatnie wlewam nalewkę, dodaję sok z cytryny i bardzo szybko studzę wstawiając garnek z nalewką do zimnej wody. Schłodzoną nalewkę rozlewam do butelek, szczelnie zamykam i wynoszę do piwnicy na co najmniej 3 miesiące.