Keczup z cukinii sprawdza się doskonale jako sos do pizzy, jako dodatek do naleśników meksykańskich czy chili con carne. Polecam Wam ten przepis, oczywiście możecie regulować smak keczupu dodając mniej lub więcej przypraw.
składniki:
1 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
1/2 kg cebuli
1 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
1/2 kg cebuli
4 ząbki czosnku
garść soli
400 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
garść soli
400 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
wykonanie:
Cukinię myję, obieram, pozbawiam nasion. Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cukinię i cebulę ścieram na tarce z dużymi oczkami, czosnek siekam. Warzywa umieszczam w dużym garnku, zasypuję solidną garścią soli, mieszam i zostawiam na całą noc.
Warzywa zasypane solą gotuję około 20-30 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodaję cukier i ocet, mieszam. Gotuję kolejne 20 minut, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaję przyprawy i koncentrat, mieszam i gotuję kolejne 20 minut.
W tym czasie przygotowuję słoiki wyparzając je w piekarniku (20 minut w temperaturze 120 stopni).
Po 20 minutach miksuję warzywa na gładką masę, a następnie gorące umieszczam w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcam, ustawiam do góry dnem i zostawiam do przestudzenia. Smacznego!
Cukinię myję, obieram, pozbawiam nasion. Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cukinię i cebulę ścieram na tarce z dużymi oczkami, czosnek siekam. Warzywa umieszczam w dużym garnku, zasypuję solidną garścią soli, mieszam i zostawiam na całą noc.
Warzywa zasypane solą gotuję około 20-30 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodaję cukier i ocet, mieszam. Gotuję kolejne 20 minut, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaję przyprawy i koncentrat, mieszam i gotuję kolejne 20 minut.
W tym czasie przygotowuję słoiki wyparzając je w piekarniku (20 minut w temperaturze 120 stopni).
Po 20 minutach miksuję warzywa na gładką masę, a następnie gorące umieszczam w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcam, ustawiam do góry dnem i zostawiam do przestudzenia. Smacznego!