babka kokosowa

Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc.
Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm.

babka kokosowa na oleju Wielkanoc babkawformie.blogspot.com

składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/4 szklanki mleka

wykonanie:
Przesianą mąkę mieszam w proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Cukier ucieram z olejem przez kilka minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję wiórkami kokosowymi.

babka kokosowa na oleju Wielkanoc babkawformie.blogspot.com


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

3 komentarze:

  1. Babka na pewno będzie królować u mnie na świątecznym stole. Pomału muszę się już rozglądać za czymś na święta.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na Wielkanoc królują i babki, i mazurki,
      bo gusta w rodzinie różne ;-)

      Usuń
  2. Robiłam bardzo podobna do ebooka z przepisami na Wielkanoc. Mniam! Super wygląda 😃 dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😃

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger