poniedziałek, 26 marca 2018

babka majonezowa z migdałami

Wyjątkowe ciasto - pyszna, bardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc.

babka majonezowa z migdałami babkawformie.blogspot.com

składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
100 g płatków migdałowych

wykonanie:
Do miski przesiewam mąkę, wbijam całe jajka, dodaję cukier, majonez, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuję do uzyskania gładkiej masy (około 3-5 minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi.

babka majonezowa z migdałami babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger