domowy twaróg (biały ser) - kuchnia regionalna (Kujawy)

Przygotowanie domowego twarogu to naprawdę prosta sprawa, a jego smak jest z pewnością dużo lepszy, niż sklepowych odpowiedników. Poza tym dla mnie to przyjemność, że można tak w domu, samemu, jak kiedyś babcia... Tradycyjny domowy twaróg przygotowuje się na Kujawach ze zsiadłego mleka i taki właśnie pamiętam z rodzinnego domu. Dziś, kiedy na co dzień trudno o prawdziwe mleko prosto od krowy, trzeba sobie radzić inaczej. Ja zakwaszam mleko pasteryzowane kefirem i efekt jest znakomity. Polecam Wam ten prosty sposób na przygotowanie domowego białego sera. Z podanych składników otrzymacie około 500 g pysznego twarogu.

domowy twaróg (biały ser) - kuchnia regionalna (Kujawy) babkawformie.blogspot.com


składniki:
1 litr mleka (może być pasteryzowane)
1 litr kefiru

wykonanie:
Mleko doprowadzam do wrzenia, uważając, żeby nie wykipiało. Zestawiam z ognia i do gorącego wlewam kefir. Nie mieszam, nie poruszam, pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. 
Gdy zawartość garnka ostygnie wykładam sitko pojedynczą warstwą gazy i delikatnie przelewam całość przez sitko. Zawiązuję rogi gazy i wieszam twaróg nad garnkiem, żeby serwatka miała gdzie spływać. Zostawiam do odcieknięcia na kilka godzin, najczęściej na noc. Taki ser jest bardzo delikatny ale po całej nocy ociekania można go pokroić. Twarożek najlepiej smakuje z miodem albo domowym dżemem ale równie dobrze możecie zjeść go w wersji wytrawnej - z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników oraz do ciast.

domowy twaróg (biały ser) - kuchnia regionalna (Kujawy) babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger