ser smażony z kminkiem - kuchnia regionalna (Kujawy)

Dziś przepis na ser smażony, bardzo popularny na terenie Kujaw, tradycyjny* produkt tego regionu. Do sera smażonego, dla wzbogacenia smaku i aromatu, można dodać ziarna kminku albo świeży koperek. Ja zdecydowanie wolę wersję z kminkiem. Ser smażony doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, znakomicie nadaje się na śniadanie, kolację bądź jako przekąska pomiędzy posiłkami.

ser smażony z kminkiem - kuchnia regionalna (Kujawy) babkawformie.blogspot.com


składniki:
1 kg twarogu (dość suchego i niezbyt kwaśnego)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody
2 żółtka
2-3 łyżki ziaren kminku

wykonanie:
Twaróg kruszę do miski, doprawiam solą, wsypuję sodę i wszystko dokładnie mieszam. Zostawiam, przykryte ściereczką, na pół godziny, potem miskę stawiam na garnku z gotującą się wodą. Ser cały czas mieszam – jak się stopi dodaję kminek, jeszcze trochę podgrzewam (konsystencja sera musi być gładka bez widocznych grudek). Na koniec dodaję 2 żółtka, mieszam, jeszcze ciepły przelewam do kamionkowego garnka.

ser smażony z kminkiem - kuchnia regionalna (Kujawy) babkawformie.blogspot.com

* Wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 28.07.2015 r. w kategorii Produkty mleczne w województwie kujawsko-pomorskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger