Jeśli, tak jak ja, lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie.
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g masła
3 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany (w razie potrzeby)
1/2 kg rabarbaru
1 litr mleka
2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka)
wykonanie:
Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki.
Rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu.
Ciasto wyjmuję z lodówki, wykładam na nie pokrojony rabarbar i wylewam gorący budyń. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.