Na pierwsze dni jesieni proponuję Wam ciasto marchewkowe* - miękkie, pulchne i wilgotne. Tradycyjny przepis kuchni kujawskiej - ciasto bez dodatku przypraw korzennych i kakao, o jasnej barwie nadanej jedynie przez marchew i cynamon. Na wierzchu udekorowane białym lukrem. Do dziś na Kujawach ciasto marchewkowe piecze się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości czy święta, a najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest to przygotowane z marchewki świeżo zebranej jesienią. Ważny jest również dodatek cynamonu - to on nadaje ciastu charakterystyczny aromat.
składniki:
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
1 1/2 szklanki drobno startej marchewki
1 białko
4-5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier
wykonanie:
Cukier i olej ucieram mikserem, aż do rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając, dodaję po jednym jajku. Wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i mieszam na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec stopniowo, po jednej łyżce, dodaję drobno startą marchewkę. Ciasto przekładam do blaszki (tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieram łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka).
Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieram łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka).
*Wpisane na listę produktów tradycyjnych w dniu 03.03.2017 r. w
kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie kujawsko-pomorskim.