Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i kwaskowymi jabłkami to doskonałe połączenie. Szarlotka z tego przepisu zawsze wychodzi i świetnie smakuje.
składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
200 g masła
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
3-4 łyżki gęstej śmietany
1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek)
1 szklanka cukru pudru
2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
wykonanie:
Na stolnicy łączę mąkę, proszek do
pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i
wyrabiam na gładkie ciasto. 1/3 część ciasta odkładam do
zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto
wykładam jabłka - obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem
pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową
pianę wykładam na owoce. Na
wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość
wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180
stopni.