sobota, 29 czerwca 2019

ciasto grysikowe z truskawkami

Delikatny biszkopt połączony z lekką waniliową masą i galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Pyszny, orzeźwiający i zdrowy.  
***
Dieta lekkostrawna zaleca ograniczenie tłuszczu, dlatego masę grysikową do mojego mannowca przygotowałam na chudym mleku bez dodatku masła.
 
mannowiec ciasto grysikowe z truskawkami babkawformie.blogspot.com

składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mąki 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)

1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy

1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

wykonanie:
Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
W garnku mieszam mleko, cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Powoli, cały czas mieszając, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Gorącą kaszę wylewam na biszkopt.
Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :-) 
 
mannowiec ciasto grysikowe z truskawkami babkawformie.blogspot.com
 
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger