Kilka prostych składników, tylko chwila poświęcona przygotowaniu potrawy i już można zasiąść do stołu. Danie cieszy letnimi kolorami i swojskim smakiem, jeśli więc macie ochotę na odżywczy, lekki obiad przygotowany w kilka chwil zapraszam Was na kurczaka z kaszą i botwinką.
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu
wyklucza gruboziarniste kasze i ostre przyprawy, dlatego do mojego dania wykorzystałam pszeniczną kaszę bulgur, a całość doprawiłam delikatną pietruszką.
składniki:
200 g piersi z kurczaka
pęczek botwinki
100 g kaszy bulgur
500 ml wody lub bulionu warzywnego
sól
pęczek pietruszki
wykonanie:
Mięso pokroiłam w niewielkie kawałki i wrzuciłam na patelnię podlewając 4 łyżkami wody, doprowadziłam do wrzenia. Gdy mięso się ścięło dodałam botwinkę - liście i łodyżki drobno posiekane, a buraczki pokrojone w plasterki - oraz suchą kaszę. Całość podlałam wodą i lekko osoliłam. Dusiłam na wolnym ogniu około 15 - 20 minut często mieszając, pod koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki.