niedziela, 3 maja 2020

jabłecznik ucierany

Lekki i puszysty jabłecznik, który zawsze się udaje. Ciasto olejowe przełożone musem jabłkowym i razem z jabłkami pieczone. Pyszne i proste w przygotowaniu. Nie wymaga wielkich zdolności ani czasu, każdy bez problemu sobie z nim poradzi. U nas zniknęło błyskawicznie.

jabłecznik ucierany babkawformie.blogspot.com

składniki:
5 dużych jajek 
3/4 szklanki cukru 
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
5 łyżek mleka
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny

750 ml musu jabłkowego lub 1 1/2 kg jabłek
2-3 łyżki cukru - do smaku
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

wykonanie:
Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję sok z cytryny i cukier. Gotuję przez kilka minut, następnie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, ponownie zagotowuję i odstawiam do wystudzenia. 
Jeśli wykorzystuję gotowy mus jabłkowy doprawiam go sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem do smaku i zagotowuję. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i ponownie zagotowuję. Odstawiam do ostygnięcia.
Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej, mleko i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Połowę ciasta wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 26 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka i drugą część ciasta. Piekę jeszcze 30 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystygnięcia, a przed podaniem posypuję cukrem pudrem. 

jabłecznik ucierany babkawformie.blogspot.com


Copyright © 2016 babka w formie , Blogger