Lekki i puszysty jabłecznik, który zawsze się udaje. Ciasto olejowe przełożone musem jabłkowym i razem z jabłkami pieczone. Pyszne i proste w przygotowaniu. Nie wymaga wielkich zdolności ani czasu, każdy bez problemu sobie z nim poradzi. U nas zniknęło błyskawicznie.
składniki:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
5 łyżek mleka
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
750 ml musu jabłkowego lub 1 1/2 kg jabłek
2-3 łyżki cukru - do smaku
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
wykonanie:
Jabłka
obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję sok z cytryny i cukier. Gotuję przez kilka minut,
następnie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, ponownie
zagotowuję i odstawiam do wystudzenia.
Jeśli wykorzystuję gotowy mus jabłkowy doprawiam go sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem do smaku i zagotowuję. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i ponownie zagotowuję. Odstawiam do ostygnięcia.
Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem
waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej, mleko i jeszcze chwilę
ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
mieszam delikatnie do połączenia składników. Połowę ciasta wylewam na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 26 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto
wykładam jabłka i drugą część ciasta. Piekę jeszcze 30 minut. Po
upieczeniu odstawiam do wystygnięcia, a przed podaniem posypuję cukrem pudrem.