Pyszne ciasto z dużą ilością rodzynek i włoskich orzechów. Miękkie, wilgotne, pachnące przyprawą do piernika, a przede wszystkim - bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe, nie potrzebujecie nawet miksera. Polecam :-)
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka rodzynek
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżka domowej przyprawy do piernika
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów
1 szklanka rodzynek
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżka domowej przyprawy do piernika
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju
wykonanie:
Puree z dyni, jajka i olej wlewam do miski i
łączę łyżką. Wszystkie suche składniki, w tym rodzynki i orzechy, wsypuję do drugiej miski, mieszam
i dolewam mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie -
tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50 minut (do "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.