Jeśli lato, to koniecznie ciasto z rabarbarem. Tym razem, najprostsze chyba, ciasto jogurtowe. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką. Łatwe, szybkie i dobrze smakuje - czego chcieć więcej?
składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1/3 szklanki oleju
400 g jogurtu naturalnego
1/2 kg rabarbaru
wykonanie:
Rabarbar myję i kroję na kawałki. W jednej misce
łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam
łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko,
tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste).
Przekładam ciasto do foremki (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam rabarbar. Piekę około
godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.