sobota, 11 lipca 2020

ciasto biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami

Na zakończenie sezonu truskawkowego polecam Wam bardzo pyszne ciasto biszkoptowe połączone z delikatnym kremem ze śmietany i mascarpone oraz galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Takie ciasto to dla mnie kwintesencja lata.

ciasto biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami babkawformie.blogspot.com

składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mąki 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)

500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 pełne łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

wykonanie:
Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (24 x 32) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 35 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Żelatynę namaczam w odrobinie zimnej wody, zostawiam na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę razem z serkiem mascarpone, w trakcie dodając cukier puder, a pod koniec - ostudzoną lecz płynną żelatynę. Masę wykładam na ciasto biszkoptowe.
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję i kroję na ćwiartki, mieszam z tężejącą galaretką i całość wykładam na masę śmietanową. Wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin.
 
ciasto biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami babkawformie.blogspot.com
 

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger