Jeśli lubicie śledzie i marynowane grzybki - tatar ze śledzia z pewnością Wam posmakuje. Przepis na tatar ze śledzia jest bardzo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Tatar świetnie sprawdzi się na Wigilię, a także jako sałatka na Sylwestra.
składniki:
4 filety śledziowe a'la matias
8 pieczarek marynowanych (lub innych grzybków)
2-3 małe dymki ze szczypiorem
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju
pieprz
wykonanie:
Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w drobną kostkę. Grzybki i dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekam i dodaję do śledzi (część zostawiam do dekoracji). Przyprawiam musztardą, miodem i pieprzem, dolewam olej. Całość mieszam. Przed podaniem posypuję szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.