Domowa grochówka rozgrzewa i syci, a jej przygotowanie zabiera tylko chwilę i zapewniam Was, że nie wymaga żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Doskonała zupa na jesienno - zimowe chłody.
składniki:
1/2 kg łuskanego grochu
2 litry wody
1/2 kg ziemniaków
500 g wędzonej kiełbasy
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 duży liść laurowy
6 kulek ziela angielskiego
1 czubata łyżka majeranku
sól, pieprz
wykonanie:
Groch płuczę na sitku i zalewam zimną wodą, dodaję czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut (łuskanego grochu nie trzeba wcześniej namaczać ani bardzo długo gotować). W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w kostkę, po 20 minutach dodaję ziemniaki do gotującego się grochu.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zeszkloną wrzucam do garnka z grochem i ziemniakami. Kiełbasę kroję w półplasterki, podsmażam i również dodaję do zupy. Całość doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, gotuję około 30 minut. Po tym czasie zupa grochowa jest gotowa do jedzenia, jednak najlepiej smakuje następnego dnia.