czwartek, 19 listopada 2020

racuchy drożdżowe z jabłkami

Smażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z zalet nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji  i całkowicie zrezygnowałam z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, delikatne, puszyste i równomiernie zarumienione z każdej strony.   

racuchy drożdżowe z jabłkami babkawformie.blogspot.com

składniki:
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki 
3 jajka
6 łyżek oleju
2 duże jabłka
 
wykonanie:
Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz 1 łyżki cukru przygotowuję zaczyn - mieszam wszystko w garnuszku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajka, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Jabłka obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, tuż przed smażeniem dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.  
Rozgrzewam patelnię, na gorącą wykładam porcje ciasta. Racuszki smażę na małym ogniu, do zrumienienia z dwóch stron. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
 
racuchy drożdżowe z jabłkami babkawformie.blogspot.com
 
Tekst powstał we współpracy z firmą Woll Cookware.

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger