Smażone racuszki
drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy
nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym.
Korzystając z zalet nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji i całkowicie zrezygnowałam z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, delikatne, puszyste i równomiernie zarumienione z każdej strony.
składniki:
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
3 jajka
6 łyżek oleju
2 duże jabłka
wykonanie:
Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego (nie
gorącego!) mleka oraz 1 łyżki cukru przygotowuję zaczyn - mieszam
wszystko w garnuszku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
15-20 minut.
Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier,
wbijam jajka, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn.
Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu,
gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się
pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, tuż przed smażeniem dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.
Rozgrzewam patelnię, na gorącą wykładam porcje ciasta. Racuszki smażę na małym ogniu, do zrumienienia z dwóch stron. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Tekst powstał we współpracy z firmą Woll Cookware.