niedziela, 17 stycznia 2021

taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze

Rosyjskie faworki przygotowane na jogurcie lub kefirze. Smakują inaczej niż tradycyjny chrust - są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiącą skórką. Najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem, równie dobrze - podane z wiśniową konfiturą. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale - w smaku są pyszne, łatwe do zrobienia i całkiem szybko się je smaży.     
 
taratuszki rosyjskie faworki na kefirze babkawformie.blogspot.com

składniki:
400 g kefiru
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżka spirytusu
3 1/2 szklanki mąki + do podsypywania

olej do smażenia
cukier puder do posypania 
 
wykonanie:
Kefir wymieszałam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, solą, sodą oczyszczoną, olejem i spirytusem. Dodałam przesianą mąkę i zagniotłam miękkie ciasto. Ciasto wymaga cierpliwości ponieważ lekko się klei  (możecie użyć robota kuchennego). Gotowe ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny. 
Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części i każdą z nich rozwałkowałam na kształt prostokąta o grubości około 2 milimetrów. Podsypywałam mąką tylko tyle ile było konieczne, aby ciasto nie kleiło się do blatu. Pokroiłam ciasto na mniejsze prostokąty, każdy z nich nacięłam na środku i wywinęłam jak faworki. 
Na patelni rozgrzałam olej i na średnim ogniu smażyłam taratuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyłam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
 
taratuszki rosyjskie faworki na kefirze babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger