Bardzo sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i po prostu pyszna, a na dodatek niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa z zielonej soczewicy.
składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
2 średnie ziemniaki
1 litr wody, ewentualnie bulionu warzywnego
1 cebula
4 łyżki oleju
100 g koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 goździk
1 kulka ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól
wykonanie:
Wodę wlewam do garnka i wsypuję soczewicę, dodaję pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, doprawiam solą i gotuję około 20 minut. W tym czasie drobno siekam cebulę i delikatnie podsmażam do momentu, aż będzie szklista. Do cebuli dodaję koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Całość podsmażam około 5 minut.
Kiedy ziemniaki i soczewica są już miękkie dodaję do garnka podsmażoną cebulę z koncentratem i przyprawami, całość gotuję kolejne 20 minut. W międzyczasie smakuję i ewentualnie doprawiam solą. Zupa jest gotowa, ale odgrzewana kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej.