Kiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca do spróbowania.
składniki:
2 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
75 g rozpuszczonego masła
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
25 g cukru
50 g masła
2 - 3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
75 g rozpuszczonego masła
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
25 g cukru
50 g masła
2 - 3 łyżeczki cynamonu
wykonanie:
Drożdże mieszam z łyżką cukru, dodaję 3 - 4 łyżki
letniego mleka i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, resztę cukru i
letniego mleka, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki mieszam i dopiero teraz dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i
do naczynia. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 - 2 godz. W tym czasie przygotowuję nadzienie - rozpuszczam masło, do którego dodaję cukier wymieszany z cynamonem. Ciasto wałkuję, rozsmarowuję na nim nadzienie, całość zwijam. Roladę kroję na 2 - 3 cm paski. Kładę na
blasze wyłożonej papierem. Odstawiam na
kilka minut do wyrośnięcia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 °C, piekę około 15
minut.