Od czasu do czasu jadamy wątróbkę w wersji tradycyjnej czyli smażoną i podawaną z podsmażaną cebulką. Dziś proponuję Wam to samo, a jednak inaczej - pyszne kotleciki z wątróbki. Przepis bardzo prosty, tylko kilka składników i niewiele więcej pracy niż przy tradycyjnej, smażonej wątróbce, a efekt? Spróbujcie sami. Moja rodzina jest zdecydowanie na TAK ;-)
Jeśli lubicie zamienić czasem tradycyjny mielony na coś innego, proponuję spróbować pysznych kotletów z ryżu.
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 średnia cebula
2 jajka
2 pełne łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
wykonanie:
Wątróbkę myję, osuszam papierowymi ręcznikami i kroję w drobną kostkę jednocześnie oczyszczając ją z błon. Cebulę drobno siekam, dodaję do wątróbki razem z jajkami i mąką. Mieszam łyżką do połączenia składników, doprawiam solą i pieprzem. Na gorącą patelnię nakładam masę - dwie łyżki na jeden kotlecik. Smażę kotleciki na niewielkiej ilości oleju, raczej na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku.
Zapewniam Was, że w tej wersji wątróbka smakuje znakomicie. Ma jeszcze dodatkową zaletę - nie "strzela" podczas smażenia.