poniedziałek, 31 października 2016

paluchy serowe

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem.   

paluchy serowe przekąska z ciasta francuskiego babkawformie.blogspot.com

składniki
płat ciasta francuskiego
2 łyżki keczupu pikantnego
przyprawa do pizzy
100 g żółtego sera
jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania
oregano do posypania 

wykonanie:
Ciasto rozkładam na blacie (nie zdejmując z papieru - będzie je łatwiej złożyć) i wyznaczam środek wzdłuż krótszego boku (nie rozcinam ciasta). Całość smaruję keczupem i posypuję przyprawą do pizzy, a na jedną połowę nakładam warstwę drobno startego sera. Teraz składam na pół i z wierzchniej warstwy odklejam papier. Lekko dociskam. Kroję ciasto na cienkie (około 1 cm) paseczki w poprzek złożenia. Skręcam w spiralki i układam na blaszce wyłożonej papierem. Smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję oregano i piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni. 

paluchy serowe przekąska z ciasta francuskiego babkawformie.blogspot.com
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger