Błyskawiczna
przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z
pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem.
składniki
płat ciasta francuskiego
2 łyżki keczupu pikantnego
przyprawa do pizzy
100 g żółtego sera
jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania
oregano do posypania
wykonanie:
Ciasto
rozkładam na blacie (nie zdejmując z papieru - będzie je łatwiej
złożyć) i wyznaczam środek wzdłuż krótszego boku (nie rozcinam ciasta).
Całość smaruję keczupem i posypuję przyprawą do pizzy, a na jedną połowę
nakładam warstwę drobno startego sera. Teraz składam na pół i z
wierzchniej warstwy odklejam papier. Lekko dociskam. Kroję ciasto na
cienkie (około 1 cm) paseczki w poprzek złożenia. Skręcam w spiralki i
układam na blaszce wyłożonej papierem. Smaruję jajkiem rozmieszanym z
mlekiem, posypuję oregano i piekę około 15 minut w temperaturze 200
stopni.