Kandyzowana
skórka pomarańczy, bardzo aromatyczna i słodka, to idealny dodatek do
ciast i ciasteczek. Nie tylko świątecznych, choć mi osobiście zapach
pomarańczy zawsze przywołuje na myśl zimę i Boże Narodzenie.
składniki:
skórka z 2 pomarańczy
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
wykonanie:
Skórki
pomarańczy moczę w zimnej wodzie około 24 godzin (nie dłużej, bo mogą
zacząć fermentować). W tym czasie przynajmniej dwa razy zmieniam wodę.
Obieram skórki bardzo dokładnie z białych części (inaczej będą gorzkie) i
kroję w dość drobną kostkę. Wodę gotuję z cukrem. Do wrzącego syropu
wrzucam pokrojoną skórkę pomarańczy i smażę na wolnym ogniu około 15-20
minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal
całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów.