Pyszne,
aromatyczne placuszki z dyniowym puree. Puszyste, bardzo delikatne, o lekko
korzennym zapachu przywodzącym na myśl pierniki.
Dyniowe placuszki jedliśmy na śniadanie z cukrem pudrem.
składniki:
1 szklanka mąki3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 szklanki puree z dyni
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
1 jajko
wykonanie:
Wszystkie
składniki mieszam trzepaczką. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką
nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby
placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach
robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem.