Doskonały pomysł na leniwe śniadanie, banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Placuszki bananowe smakują naprawdę pysznie - lekkie, miękkie, puszyste i delikatne, dosyć słodkie i bardzo sycące. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, zróbcie je koniecznie.
2 małe dojrzałe banany
3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1/3 szklanki oleju
200 g jogurtu naturalnego
wykonanie:
Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie
pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką
nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby
placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach
robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem lub polane miodem.