poniedziałek, 20 lutego 2017

bułki żytnie z ziarnami

Miękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ale ich smak i zapach podczas pieczenia wynagrodzą Wam to oczekiwanie.   

domowe pieczywo bułki żytnie z ziarnami babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
12 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu

wykonanie:
Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem ale dziś piekły się bez glazury. 

domowe pieczywo bułki żytnie z ziarnami babkawformie.blogspot.com
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger