W naszej kuchni jogurt naturalny to jeden z ważniejszych składników. Wykorzystujemy go jako codzienny, samodzielny napój, składnik owocowych i warzywnych koktajli, jemy jogurt z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami, stosujemy go jako dodatek do domowych wypieków, śniadaniowych placuszków, jest podstawą niektórych zup i
dodatkiem do dań głównych. Jogurt naturalny robimy od lat - wystarcza nam do tego zwykły garnek i piekarnik :-)
1 litr mleka (używam pasteryzowanego)
200 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
wykonanie:
Mleko podgrzewam do temperatury około 40 stopni. Nie mam termometru, sprawdzam na oko - mleko musi być ciepłe ale nie gorące. Do podgrzanego mleka wlewam jogurt naturalny i dokładnie mieszam (później do zakwaszania mleka wykorzystuję już mój własny jogurt). Piekarnik nagrzewam do temperatury minimalnej (u mnie 50 stopni) i wyłączam. Garnek z jogurtem przykrywam i wstawiam na kilka godzin do ciepłego piekarnika.