Prosty przepis na pyszne ciasteczka z mąki orkiszowej, która nadaje im delikatny orzechowy smak. Z dodatkiem siekanej czekolady. Szybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza.
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej)
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady
wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto, dopiero pod koniec dodając posiekaną czekoladę. Całość odkładam do lodówki na około 1/2 godziny. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Spłaszczam łyżką, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.