poniedziałek, 6 lutego 2017

frużelina wiśniowa

Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów.

domowa frużelina wiśniowa jak zrobić babkawformie.blogspot.com

składniki:
250 g wiśni bez pestek
2-3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny

wykonanie:
Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W garnku wymieszałam owoce z cukrem, podgrzewałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

domowa frużelina wiśnowa jak zrobić babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger